2020 Viselettörténet III.

Viselettörténet III.

VISELETTÖRTÉNET III.

A Magyar Posta folytatja Viselettörténet elnevezésű bélyegsorozatát két 18. századi ruha bemutatásával. A kiadvány Weisenburger István grafikusművész tervei szerint, 20.000 példányban, az ANY Biztonsági Nyomdában készült és 2020. február 12-én jelenik meg. 

A 2016-ban indult bélyegsorozat harmadik kisívén a magyar nemesség történelmi ruháiból válogattunk.

Az első címleten egy korhű díszmagyar férfiviselet látható: csákóra vágott, karcsúsított szabású dolmány, rajta barna, bárányprémmel szegélyezett mente, szűkszárú, hímzett magyar nadrággal. Az öltözéket Wolf József budapesti régiségkereskedőtől vásárolta az Iparművészeti Múzeum.

A második címleten látható női díszöltözetet Milkovich Zsigmond országgyűlési képviselő özvegye, a Koroncón birtokos Zámory Mária ajándékozta az Iparművészeti Múzeumnak. A gazdagon díszített selyemszövet szoknya mélyen dekoltált, halcsonttal merevített, selyemszalagos vállfűzővel jelenik meg a bélyegen.

A bélyegképek hátterében Győr belvárosának barokk jellegű épületei láthatóak annak okán, hogy a Milkovich család ehhez a helyhez köthető, hiszen Zsuzsanna apja, Jakab, Győr vármegyei szolgabíró volt.
A kisív keretén, a borítékon és a bélyegzőben a ruhák ihlette stilizált grafikák találhatóak

Forrás: Posta