Karácsony 2021

Karácsony 2021

A karácsonyi jókívánságok postára adásához a Magyar Posta – az elmúlt évekhez hasonlóan – 2021-ben is értékjelzés nélküli, Belföld felirattal ellátott, öntapadós forgalmi bélyeget bocsát ki. Az alapváltozat ötven bélyegképet tartalmazó ívben, a speciális, fenyőillatú változat pedig öt bélyegképes kisívben készült

A bélyegkép főmotívuma ezúttal az ünnep egyik jelképe a fenyőfa. Az újdonságot Daniel Krisztián tervezőgrafikus tervezte és a Codex Érték-papírnyomda Zrt. gyártotta. A kiadványok 2021. október 25-től kaphatók.

Az örökzöldek tisztelete már a germán, a római, az egyiptomi és a kelta kultúrák hagyományvilágában is ismert volt. Néhány forrás szerint középkori szokás volt, hogy egy fiatal fát vágtak ki, ami az ifjú élet feláldozását jelképezte, hasonlóan Jézushoz, aki fiatalon áldozta fel életét az emberekért. Az első feljegyzés a karácsonyfáról a 15. század végéről, míg az első írásos emlék a fenyőfa árusításáról 1521-ből származik. A feljegyzések szerint Magyarországon az első karácsonyfát 1814-ben állították.

A flexo eljárással gyártott, 50 bélyegképet tartalmazó nyomdai ívet az alsó ívszélen és a vonalkódon elhelyezett képi elemek, valamint magyar, angol, német és francia nyelvű ünnepi feliratok teszik érdekesebbé. A bélyegek ívből való kivételét elősegítendő a vonalháló nyomdailag előzetesen eltávolításra került.

A kisív esetében a bélyegképeken alkalmazott flexo nyomdai eljárást diszkrét formalakkozás egészíti ki, és elegánsan csillogó hópelyhek látványával dobja fel a kompozíciót. A bélyegkép középső részére, a fenyőágak övezte felületre pedig szitalakk került, amely a fenyő különleges illatát mikrokapszulákba zárva tartalmazza, és ujjbeggyel dörzsölés hatására válik érezhetővé az ujjbegyen.
A bélyeghez tartozó alkalmi boríték és bélyegző fő eleme a hópehely.

Forrás: Posta