2023 Őshonos Magyar Baromfifajták II. – Bélyegsor

2023 Őshonos Magyar Baromfifajták II. – Bélyegsor

A Magyar Posta 2022-ben Őshonos magyar baromfifajták címmel új sorozat kibocsátását kezdte meg, az előzetes tervek szerint több évet átölelve, évente más baromfifajtákkal a fókuszban. 2023-ban a fehér magyar tyúk, a kendermagos magyar tyúk, a sárga magyar tyúk és a fogolyszínű magyar tyúk kerül postabélyegre. A négy címletből álló bélyegsor Berta Ágnes grafikusművész tervei szerint az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-ben készült.

Az őshonos magyar tyúkfajták a közepes nagyságú, kettőshasznú fajták közé tartoznak. A tyúkok súlya 2,0–2,3 kg, a kakasoké 2,5–3,0 kg. Törzsük középhosszú, kissé hengeres. A tyúkok háta egyenes és hosszú, a kakasoké rövidebb és ívelt. Jellemző rájuk a széles, telt és domború mell, a magasan tűzött szárny, a jól fejlett tojóhas, a középhosszú láb, a test nagyságához viszonyítva túlfejlett faroktollak és a testhez simuló tollazat. Fejük kicsiny, koponyájuk domború, csőrük rövid és erős tövű, szemük élénk. A taréj középnagy és hátranyúló, egyenesen felálló, a tojóké gyakran megdőlt, egyenletesen csipkézett egyszerű fűrésztaraj. Az áll-lebeny finom tapintású és lekerekített, a füllebeny tojásdad alakú és mindenkor teljesen élénkvörös.
A finom csontozatú magyar tyúkfajták legfőbb értéke finom rostú és ízletes, kitűnő húsuk, mely alapján a hazai és külföldi piacokon egyaránt kedveltek. Az 1930-as években Gödöllőn kezdett nemesítő munka eredményeként tojástermelésük elérte az évi 140–150 darabot, mely alapján kitűnő kettőshasznú tyúkokként tartották számon évtizedekig. A nemesítés során több színváltozatot alakítottak ki. Legelterjedtebb a fehér, a kendermagos, a sárga és a fogolyszínű változat, melyek a mai napig fennmaradtak, és a génmegőrzési munka eredményeképpen ma már, mint önálló fajták vannak jelen. Forrás: Kátki – HU-BA faluprogram

A sorozat címletein az őshonos magyar baromfifélék (Gallus gallus domesticus) közül a fehér magyar tyúk, a kendermagos magyar tyúk, a sárga magyar tyúk és a fogolyszínű magyar tyúk egy kakas, valamint egy tojó egyede látható. A kapcsolódó borítékon egy vegyes baromfiudvar részlete látható. Az elsőnapi bélyegzésű alkalmi borítékon (FDC) található bélyegző lenyomatán egy kakas és egy tojó stilizált rajza szerepel.

Forrás: Posta

Vedd meg most! >>