2023 250 éve elsőként lépte át James Cook a déli sarkkört

2023 250 éve elsőként lépte át James Cook a déli sarkkört

50 évvel ezelőtt James Cook kapitány vezetésével először lépték át a déli sarkkört. Az évforduló tiszteletére a Magyar Posta alkalmi bélyeget bocsát ki. Az újdonság Baticz Barnabás tervei alapján 40.000 példányban az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-ben készült.
2023. április 4-től kapható.

James Cook (Yorkshire, Marton, 1728. október 27. – Hawaii, 1779. február 14.) brit felfedező, tengerész, térképész, a Brit Királyi Haditengerészet kapitánya. Az ő hajója lépte át először a déli sarkkört 1773-ban.
Útjai közül a második során, 1772. július 13. – 1775. július 29. között James Cook elsőként hajózta körül az Antarktiszt Resolution nevű hajójával, végleg megcáfolva a képzeletbeli déli földrész (Terra Australis) legendáját. Ezen útja során, 1773. január 17-én átlépte a déli sarkkört az első kapitányként. Felfedezte Niue szigetét, pontosította a már ismert szigetrészeket és újakat fedezett fel. Elnevezte az Új-Hebridák szigetcsoportját (1774. augusztus 31.), szeptemberben a főszigetet felfedezve Új-Kaledóniának nevezte el. Felfedezte a közeli Fenyők szigetét (Île des Pins) is. James Cook tiszteletére a botanikusok az ott talált új növényfajtát Araucaria cookii-nak nevezték el. Az Atlanti-óceán déli részén felmérte és elnevezte a Déli-Georgia és Déli-Sandwich-szigeteket. Hazatérte után kapitánnyá léptették elő, és a Brit Királyi Földrajzi Társaság (Royal Geographical Society) tagjává választotta.
A bélyegkép előterében James Cook portréja, míg hátterében a Resolution és a déli sarkvidék kontúrja látható. Az alkalmi boríték fő motívuma James Cook profilképének rézmetszetét reprodukálja. Az elsőnapi bélyegzésű alkalmi borítékon (FDC) található bélyegző lenyomatán a Resolution hajó stilizált képe szerepel.

Forrás: Posta