2023 A Magyar Nemzeti Múzeum kincsei – Bélyeg blokk

2023 A Magyar Nemzeti Múzeum kincsei – Bélyeg blokk

A Magyar Posta alkalmi bélyegblokkon mutatja be a Magyar Nemzeti Múzeum hat reprezentatív műkincsét. A bélyegblokk és a kapcsolódó filatéliai termékek Hefelle Glória grafikusművész tervei alapján készültek. A blokkokat az Pénzjegynyomda Zrt. gyártotta. Az újdonság 2023. augusztus 30-tól kapható.

A Magyar Nemzeti Múzeum Magyarország első országos és máig legnagyobb múzeuma, amelyet 1802-ben alapított gróf Széchényi Ferenc.
A klasszicista épület tervezője Pollack Mihály volt. A Magyar Nemzeti Múzeum feladata, hogy tudományos módszerekkel gyűjtse, megőrizze, kutassa és bemutassa a Kárpát-medence egykori lakóinak tárgyi emlékeit egészen napjainkig. A régió legfontosabb és leggazdagabb régészeti és történeti műkincsgyűjteménye 3,5 millió műtárgyat foglal magában, amelyek között világhírű kincsek, a magyar történelem és művelődéstörténet felbecsülhetetlen értékei találhatóak meg. Az intézmény célja a nemzeti emlékezet őrzése, erősítése és továbbadása a jövőnemzedékei számára. Forrás: mnm.hu

A Magyar Nemzeti Múzeum kincsei – Vágott bélyeg blokk

A sorszámozott alkalmi bélyegblokk bélyegképein látható műkincsek: a koronázási palást, a zöldhalompusztai aranyszarvas, a tiszabezdédi tarsolylemez,
a Monomakhosz-korona, a londoni Broadwood cég 1817-ben Beethovennek ajándékba küldött zongorája a Liszt-hagyatékból, valamint a margitszigeti korona. Az elsőnapi bélyegzésű alkalmi boríték (FDC) fő motívuma a Magyar Nemzeti Múzeum tervezőjének, Pollack Mihály (1773-1855) építésznek a portréja, az alkalmi bélyegző lenyomatán pedig az intézmény logója szerepel.

A Magyar Nemzeti Múzeum kincsei – Bélyeg blokk szett

A blokk fekete sorszámozású alapváltozata mellett piros sorszámozású vágott változat és egy bélyegszett is megjelenik. A bélyegszett a kétféle bélyegblokk mellett tartalmaz egy feketenyomatot is, ami kizárólag a bélyegszett részeként vásárolható meg. A bélyegblokkokat és a feketenyomatot ún. filacsík védi. A 2000 példányban kibocsátott szettben minden kiadvány az 1 és 2000 közötti számtartományból azonos sorszámmal rendelkezik.

Az alapváltozat, valamint a piros sorszámozású blokkok a 2000 feletti számtartományból a szetten

2023 A Magyar Nemzeti Múzeum kincsei FDC – Bélyeg blokk

Példányszám:

50.000 db blokk fekete sorszámmal,
6000 db piros sorszámos vágott blokk.
Az 1-2000-ig tartó azonos sorszámok kerülnek a szettbe.
A feketenyomatból 2.000 db készült, és kizárólag a szettben kapható.